Pharmacy Government Exam Questions |MCQ 01-10| ESIC | MCD | NDMC | RAILWAYS | ARMY | NAVY Pharmacist

0
83



Hello Friends, here is the next video in the learning pharmacy series….

In this video , we have discussed about ESIC | MCD | NDMC | RAILWAYS | ARMY | NAVY Pharmacist | Exam Preparation | MCQ 01-10 | In Hindi .We tried to prepare the best content for you so watch the video until the end.

#GPAT #NIPER #DRUG #INSPECTOR #Pharmacy #competitive #Exams

Recommended book for more practice –

BE WITH US FOR MORE EXCITING VIDEOS.

PROUD TO BE PHARMACIST
——————————————

Share, Support, Subscribe!!!.

Subscribe:

Youtube:

Topic discussed in the video :-
1-Crystalluria is a side effect associated with?
Ans-Sulphonamides
Note-Crystalluria refers to cloudy urine when the cause of cloudiness is due to crystals found in the urine when performing a urine test.Crystalluria is considered often as a benign condition and as one of the side effects of sulfonamides and penicillin’s.

2-The Drug & Cosmetic Act was passed in?
Ans-1940
Note-The Drugs and Cosmetics Act, 1940 is an Act of the Parliament of India which regulates the import, manufacture and distribution of drugs in India. The Drugs and Cosmetics Rules, 1945 is an Act of the Parliament of India which contains provisions for classification of drugs under given schedules and there are guidelines for the storage, sale, display and prescription of each schedule.

3-Chloroquin is a?
Ans-4-Amino Quinoline
Note-Chloroquin-It can treat and prevent malaria. Acridine orange is used as a nucleic acid selective cationic dye useful for cell cycle determination (DNA and RNA determination). Biguanide given in oral type 2 diabetes works by preventing the production of glucose in the liver, improving the body’s sensitivity towards insulin. Pyrimidine-Nitrogenous bases found in the nucleic acids DNA and RNA

4-In the pediatric dose calculation, children’s in the first twenty days of birth (birth-20 days) comes under the class of?
Ans-Neonatal

5-A naturally occurring carminative is?
Ans-Asafoetida
Note-A carminative, is a herb or preparation intended to either prevent formation of gas in the gastrointestinal tract or facilitate the expulsion of said gas, thereby combatting flatulence.

6-The DPO (Drug Price Control Order) was exercised by central government in?
Ans-1995
Note-The Drug Price Control Order (DPCO) is the order issued by the government under the Essential Commodities Act which enables it to fix the price of some essential bulk drugs and their formulations. The objective of this order is to ensure the availability, at reasonable prices of essential & life saving medicines of good quality.

7-Myocardium is a special muscle tissue found only in?
Ans-Heart
Note-The myocardium is the muscle tissue of the heart, and forms a thick middle layer between the outer epicardium layer and the inner endocardium layer.

8-The schedule to which ‘List of the drugs to be sold on prescription only’ belongs to?
Ans-Schedule H
Note-Schedule H-Prescription Drugs, Schedule L-Good laboratory practice
Schedule C- Biological and special products, Schedule S-Standard for cosmetics

9-Mannitol is?
Ans-Osmotic diuretic
Note-A diuretic is any substance that promotes diuresis, that is, the increased production of urine. This includes forced diuresis.

10-The formulation used for dental hygiene are known as?
Ans-Dentifrices
Note-Dentifrices, including toothpowder and toothpaste, are agents used along with a toothbrush to clean and polish natural teeth. They are supplied in paste, powder, gel or liquid form. Cachet- A seal-shaped capsule or wafer made of flour for enclosing powders of disagreeable taste. The sealed dosage form is wetted and swallowed. Insufflation is the act of blowing something (such as a gas, powder, or vapor) into a body cavaity.

CONNECT WITH US ON OUR SOCIAL NETWORKING SITES:-

FACEBOOK

TWITTER

GOOGLE +

WEBSITE

FOR BUSINESS ENQUIRIES
EMAIL US: learningpharmacy.in@gmail.com

SHARE YOUR SUPPORT ON PATREON PAGE

——————————————
About Us: Learning Pharmacy is a YouTube Channel, where you will find videos related to PHARMACY SECTOR, DRUGS, MEDICINE, PHARMA COURSES like D-PHARMA, B-PHARMA, M-PHARMA and competition exams. New Video is Posted Every Month.

Do Let Us Know if you want us to create videos on specific topic.

——————————-
Background music of the video –
Dream Culture by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution licence (
Source:
Artist:

source